Doorzoek de website

Contact

SCHOONrewoerd HEEL SCHOON

Dorpsstraat 11
4145 KA Schoonrewoerd

0345641202

info@dagwinkelschoonrewoerd.nl

Verslag 9 maart 2013

11-03-2013 11:52

 

Verslag SCHOONrewoerd HEEL  SCHOON.

Op zaterdag 9 maart hebben meer dan 30 enthousiaste vrijwilligers  in en rondom Schoonrewoerd keihard gewerkt om al het zwerfvuil te verwijderen.
Via kennissen, e –mail en nieuwwsbrieven werden onze inwoners uitgenodigd om mee te doen.  Het aantal deelnemers was prima. Zo konden we tenminste een eerste goeie schoonmaakklap uitdelen.
Vooraf zijn 5 routes gemaakt. We starten buiten de bebouwde kom om toe te werken naar het dorp.
Route1: Vanaf de Schoonrewoerdse  Diefdijk vanaf de A2 .
Route 2: Vanaf de eerste rotonde Schaikseweg
Route 3: Vanaf de Leerdamse Diefdijk – door  “het bos”
Route 4: Vanaf de rotonde einde Kortgerecht
Route 5: Vanaf Overboeicop   “de kaai”  - via de provinciale weg
Bijzonder werd het gewaardeerd dat we werden voorzien van koffie en of gebak door de bewoners als steuntje in de rug. Na afloop werden alle deelnemers getrakteerd op frites met kroket door Rien de Jong van het gelijknamige transportbedrijf van de Diefdijk. Hij had zich drie weken geleden enorm geërgerd aan het feit dat er rondom de kerk van hersteld verband “het er niet uit zag”. Hij was dan ook supertrots op deze groep vrijwilligers. Tevens zegde hij toe volgend jaar te proberen om  de jeugd clubs van de kerk mee te laten doen.  De koffie en drankjes werden gesponsord door  eetcafé De Zwaan en Gerard Uppelschoten .
Jammer genoeg hebben we niet alle straten kunnen doen. De Kerkweg richting “de Wiel” is wordt alsnog gedaan op zaterdag 16 maart. De gemeente Leerdam heeft voorafgaand aan deze landelijke opschoondag de straten binnen de bebouwde kom aangepakt.
Het is niet normaal hoeveel zwerfvuil er in de sloten en bermen wordt gegooid.   Door onze huisfotograaf Elize zijn honderden foto’s gemaakt. Mogen we die eens laten zien op één van de vergaderingen of bijeenkomsten van scholen, kerken en of verenigingen?  Onder de deelnemers  waren ook een paar enthousiaste vissers.  Een visclub heeft juist belang bij schoon water. Ook zij hebben toegezegd om volgend jaar  weer mee te doen. We gaan er vanuit dat er een sneeuwbaleffect ontstaat. Heel veel mensen hebben gezien dat deze vrijwilligers bezig zijn geweest.
Door de wijn importeur van BAREFOOT, te koop bij Ad & Tineke’s  dagwinkel is voor alle deelnemers een flesje Merlot ter beschikking gesteld om in het week-end nog eens na te praten over deze opschoonactie.  De kinderen die hebben meegedaan hebben allen een stripboek van Donald Duck ontvangen.
Op zijn minst hopen we dat er minder wordt weggegooid in de natuur. We hebben de opdracht om een beetje fatsoenlijk met onze omgeving om te gaan. 
Volgend jaar zullen we zeker weer meedoen aan deze landelijke actie. We hopen dan met nog meer vrijwilligers het dorp te ontdoen van zwerfvuil.
We hopen op een mooie zomer. Straks gaan we weer zwemmen in “de Wiel” aan de Diefdijk.  Het Zuid-Hollands landschap heeft opnieuw op het punt gestaan om ook daar “de Wiel” af te sluiten vanwege de vernielingen en de vervuiling. Gelukkig is het nog niet zover gekomen. De komende weken zullen we het gesprek aangaan met de jeugdige inwoners van ons dorp. Zij zijn mede verantwoordelijk om te voorkomen dat er niet meer gezwommen  mag worden.
Alle deelnemers  en de sponsors worden hartelijk bedankt namens alle inwoners van
 SCHOON rewoerd HEEL SCHOON.
Tot volgend jaar,
De commissie
Dieter van de Water
Rien Bambacht
Ad de Jong
Gerard Uppelschoten
Bas Middelkoop
Elize Verkroost  (fotograaf)
Manon de Jong   website www.schoondorp.webnode.nl